Pages

12 de setembre 2007

Una política cultural, nova?

La tretzena temporada del TCC (Tarragona Cultura Contemporània) arrenca amb el canvi polític i/o tècnic de la major part de les administracions públiques que gestionen la cultura al Camp. Durant aquesta tardor agafaran forma i finalment podrem conèixer quines polítiques culturals ens esperen els propers quatre anys. Els canvis són importants a l’Ajuntament de Tarragona, on no només hi ha un canvi de color polític a l’Àrea de cultura, sinó també tècnic. Així doncs, benvinguts siguin els canvis perquè com a mínim representaran una entrada d’aire fresc amb l’anàlisis de la realitat corresponent... Els resultats els podrem avaluar d’aquí a quatre anys.

Davant d’aquesta situació potser és el moment de fer la carta al Reis i com que ja hem perdut una mica la vergonya ens atrevim a demanar: a) polítiques sectorials transversals que per exemple resolguin els problemes de les sales de concerts, que són l’espai natural de la música popular i sovint són oblidades per les administracions; b) un cinema al centre de la ciutat on es puguin fer projeccions amb les prestacions tècniques del segle XXI, tot i que les projeccions de l’Antiga Audiència poden ser envejades per qualsevol capital de província de l’Estat; c) polítiques culturals que desenvolupin la cultura que fan els ciutadans i no la que paguem els ciutadans a través de programacions inflacionàries de grans noms que de vegades ratllen l’acte de propaganda, d) un pla d’equipaments que doti de les infraestructures bàsiques d’una capital de província que no té; etc.

Una vegada escrita la carta només cal fer bondat i esperar que els Reis siguin generosos, no? La forma de fer bondat de l’associació cultural Anima’t no és altra que intentar fer una programació d’alt nivell que porti als escenaris tarragonins el més representatiu de l’escena emergent i intermitja nacional, estatal i internacional i el cinema en versió original que no arriba a les pantalles comercials. I això és el que intentem fer des de 1994.

Novetats de la temporada

La darrera temporada va ser una temporada bastant difícil per als escenaris tarragonins. Algunes de les sales de concert més importants de la ciutat van ser tancades per l’Ajuntament i més d’una dotzena de concerts van ser suspesos. El panorama a començaments de maig d’enguany era desolador. L’oferta musical tarragonina disminuia considerablement i es va anar recuperant poc a poc amb l’esforç del Groove Bar i la incorporació de dos nous espais: el Blanc Minibar a Reus i el Zeppelin de Salou. La solució a hores d’ara està en mans del nou govern municipal que haurà de resoldre aquest problema i en els empresaris del sector que hauran de fer un esforç. És imprescindible que l’Ajuntament resolgui aquest assumpte, però també ho és que els empresaris treballin de forma més professional.

Tot plegat ha fet que sense voler, per necessitat, el TCC ampliés la xarxa de locals i enguany iniciem la programació d’aquest octubre amb tres escenaris més: Blanc Minibar, Loop Bar i Zeppelin. I també sense voler, el TCC ha passat de ser una proposta de caràcter local a ser una proposta cultural supracomarcal.

Mentrestant les dificultats de les sales tarragonines sembla que es van resolen. La Sala Zero obrirà a primers d’octubre amb unes remodelacions que la convertiran en la sala més ben equipada de la ciutat a més de ser el que és: la sala amb més projecció internacional de la província. A aquesta bona notícia cal afegir l’obertura del Loop Bar, un nou local que se suma a l’oferta de música en viu a Tarragona.

Enguany farem una aposta horària. L’horari tradicional dels concerts a Tarragona és sempre després de sopar, tard. Una tendència que a vegades va acompanyada de poca puntualitat, un fenomen que anem corregint. Aquesta tendència es va trencar fa uns anys la programació del Groove Bar: els dijous a les nou del vespre. Els hàbits del lleure nocturn que conviuen amb l’oferta cultural tenen la tendència a fer anar dormir cada cop més tard als aficionats a la música en viu. A les capitals més grans de l’Estat el negoci de l’oci nocturn i l’oferta de música en viu cada cop està més dissociat. Els concerts comencen de forma habitual a les nou del vespre i així ho provarem enguany a la Sala Zero. Per una banda, volem evitar les molèsties que pugui ocasionar el públic i el concert als veïns i, per l’altra, donar més contingut «cultural» al concert i restar-li component festiu. És basic que comencem tots plegats a fer esforços per la convivència en l’espai públic. Creiem que ha de produir-se un debat i cal que s’acostin posicions.

Segurament aquesta aposta també comportarà una pèrdua de públic. Una xifra, que al cap i a la fí és només això, una xifra; i, malament anem si programacions amb suport de les administracions públiques com la nostra han de justificar-se només mitjançant les xifres d’assitència. Tanmateix, sí que hi haurà un augment qualitatiu que al cap i a la fí és el que interessa a una associació cultural sense ànim de lucre com Anima’t.

Seguint amb aquesta política d’horaris i amb la intenció d’atendre els suggeriments del públic canviarem el dia de projecció de la Filmoteca de Catalunya. Les projeccions ara seran els divendres a les nou del vespre.

Aquests són els canvis més importants de la programació estable de música i cinema en versió original, que pretén ser continuista que no és poca cosa.

Nei Torrell, TCC 70, octubre del 2007, Tarragona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada