Pages

28 de gener 2008

Presentació de la memòria d'activitats de l'associació cultural Anima't

Roda de premsa
Ajuntament de Tarragona, divendres, 1 de febrer de 2008, 17:00

Bona tarda,

Avui tenim la sort de poder presentar la memòria d'activitats de l'associació cultural Anima't. És la memòria del tretzè any d'activitat de l'entitat que des de la seva fundació intenta ser fidel als objectius següents:

-- dotar Tarragona d'una programació estable d'una programació estable de cultura contemporània

-- projectar la ciutat com a centre d'atracció cultural

-- ajudar a transformar els hàbits de consum cultural fomentant una cultura menys estandarditzada

-- contribuir a la creació d'indústria cultural.

M'agradaria, atès que les dades de caràcter més quantitatiu les trobareu en el document que us lliurem --el balanç econòmic, el nombre d'assistents, els actes programats, etc.--, m'agradaria deia, apronfundir en indicadors que trobo importants per fer l'anàlisis de la música popular i el cinema a la ciutat de Tarragona des de l'observatori privilegiat que proporciona Anima't. I dic privilegiat perquè ens referim a una entitat sense ànim de lucre que durant la temporada genera un terç de l'activitat cultural d'aquesta ciutat.

La riquesa cultural d'un territori és la suma de molts ingredients. La programació de les institucions públiques i les seves polítiques culturals és sense cap mena de dubtes un element capdal de primer ordre, però el què dóna personalitat a una col·lectivitat és el conjunt d'agents privats i per això és també fonamental protegir-los. Si s'analitza la situació actual i la comparem amb la que va trobar l'entitat l'any 1994 trobem alguns indicadors que personalment trobo preocupants:

1. els cinemes rurals i els dels centres urbans pràcticament han desaparegut. Durant el 2007 el cinema a la província de Tarragona ha perdut gairebé 500.000 espectadors. Anima't no queda exclosa d'aquesta tendència i, mentrestant, les polítiques públiques de protecció del cinema a la província són escases.

2. els equipaments culturals de Tarragona, tan els públics com els privats no són competitius. La programació cultural de la ciutat ha sofert una transformació espectacular que no té res a envejar a cap ciutat de l'Estat, però els seus equipaments no són competitius ni estan posats al dia. Veure una pel·lícula a l'Antiga Audiència continua sent un acte de militància tal i com ho era als anys setanta anar a un cineclub. Pel que fa a la problemàtica de les sales de concerts, enguany hem tingut forces exemples de la difícil situació en la que es troben i ara potser no cal ser pesats amb això.

3. els diferents sectors culturals continuen igual de fragmentats i és impossible en aquesta situació el creixement.

Resumint sense polítiques de protecció, sense equipaments en condicions tècniques del segle XXI i sense una societat vertebrada és impossible que la els sectors culturals de la ciutat puguin progressar.

Però tornem a la realitat de l'associació i el balanç del 2007 d'on voldria destacar cinc línies de treball que han donat bons resultats i contribueixen a la consolidació de l'entitat i de l'oferta que genera:

1. Anima't continua treballant amb agents del territori, sumant esforços per diversificar l'oferta. Aquí teniu alguns exemples: Stigia --col·lectiu metal que programa un concert mensual--, Batbat --promotors reusencs--, Fundació Caixa Tarragona, XXL Produkziones –promotors de Torredembarra especialitzats en hip hop--, Hipersons, Minifestival, Tanned Tin, etc.

2. Continuem treballant amb els circuits nacionals, estatals i internacionals de l'escena de base i intermèdia, la qual cosa situa la ciutat i el Camp al mapa cultural d'Europa.

3. La programació que s'aixopluga sota el TCC, Tarragona Cultura Contemporània, ha continuat sent referència. És per això que no ha estat gaire difícil veure alguns dels grups programats als festivals més importants de l'Estat –Sònar, Primavera, Benicàssim, etc.-- o a les festes majors: The Toasters va ser cap de cartell del Sant Joan passat, Muchachito Bombo Infierno ho és del carnaval d'enguany. Les dues bandes han trepitjat en nombroses ocasions els escenaris tarragonins.

4. L'any 2007 ha estat clau per a l'expansió territorial de la programació. Els problemes de les sales de concert locals, encara no resolts, han obligat a l’entitat a cercar nous escenaris: Loop (Tarragona), Blanc Minibar (Reus) i Zeppelin (Salou).

5. Hem continuat implementant les noves tecnologies en la producció. A més del web enguany hem estrenat blog, on s’hi pot trobar articles d’opinió i un històric de l’entitat, i un myspace que facilita l’escolta de les bandes programades.

Al començar aquesta roda de premsa deia que teníem la sort i amb això volia dir que Anima’t ha estat capaç de renovar per un any més la confiança de les empreses privades, de les administracions públiques, del públic i, sobretot, hem estat capaços de mantenir la il·lusió d’una quarentena de voluntaris perquè aquesta ciutat tingui una programació de cultura contemporània de referència obligada.

www.webtcc.org
bloctcc.blogspot.com
www.myspace.com/webtccc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada