Pages

28 de novembre 2009

El cinema del TCC diu adéu


Diumenge que ve, 29 de novembre de 2009, a l’Antiga Audiència es projectarà ‘Ralco, un mal negocio’ de Xavier Vaqué i Nicolas García (2008), aquest documental clourà el cicle sobre drets humans i medi ambient que ha organitzat l’associació cultural Anima’t amb la col·laboració del Gepec. Aquesta projecció que és la que fa 588 també servirà per tancar la programació estable que des de 1999 produeix l’esmentada entitat. Una mitjana de 58 pel·lícules l’any d’un cinema que segurament no hagués vingut mai a visitar-nos.



Anima’t va començar a programar cinema en VO als desapareguts Cinemes Oscars de l’avinguda Ramón y Cajal l’octubre del 99 amb la projecció de ‘Clerks’ de Kevin Smith. Més endavant amb el tancament dels cinemes comercials del centre les projeccions es van traslladar a l’Antiga Audiència i s’assumiren noves programacions: Filmoteca de Catalunya i cinema infantil.

Durant aquests anys Tarragona ha viscut una època daurada pel que fa a l’exhibició cinematogràfica. A la produïda per Anima’t cal afegir la Filmoteca de Andres de Andres, el festival Rec, les programacions de les obres socials de les caixes d’estalvi amb les quals també ha participat Anima’t o la de l’associació cultural Ariadna. Tarragona ha estat durant aquesta dècada la capital indiscutible i tots aquells que han volgut seguir l’actualitat cinematogràfica l’han tingut com a referència.

Durant 10 anys han estat moltes les persones que han passat per l’entitat i han aportat el seu granet de sorra per fer una programació que permetés veure el cinema europeu que no arriba a les pantalles comercials, la irrrupció del cinema asiàtic i algunes petites perles de cinematografies que moltes vegades només es poden veure als festivals i a les grans ciutats. Alguns fent fitxes tècniques, altres fent la producció i altres programant. La veritat és que quan la regidora Sandra Coloma i Joan Pascual ens van comunicar el passat 12 de gener que la programació de cinema en versió original no havia de continuar perquè no comptaria més amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, primer, lògicament ens vam disgustar, però després també hem acabat pensant que ha estat un luxe i un honor poder-la fer.

Així doncs, gràcies, moltes gràcies, ja es poden encendre els llums.

Nei Torrell Camps
Associació cultural Anima’t
http://www.webtcc.org/

15 comentaris:

  1. Bones,

    doncs a mi em sembla una autèntica pena ( una merda ! ), per Tarragona; indicatiu de la ciutat, i de la misèria imperant...amb el suport de l´Ajuntament, i això que és d´esquerres jaja. a la merda, home. ni un lloc on veure pel.lícules dignes ( i no les 4 merdes )...sempre ens quedarà Barcelona, per sort ( Mèlies i Filmoteca, Icària...Verdi....) Menys mal.

    Rubén

    ResponElimina
  2. VERGONZOSO POR PARTE DEL AYUNTAMIENTO
    YO PENSABA QUE LA CULTURA ERA UN VALOR PARA NUESTRO ALCALDE SOCIALISTA!!!!!!
    ¿QUE NOS QUEDA PARA VER PELICULAS DIGNAS EN TGN?
    UNA PENA....
    GRACIAS A VOSOTROS POR HABERNOS BRINDADO LA POSIBILIDAD DE VER CINE DE CALIDAD.

    ResponElimina
  3. Francament és descoratjador. Una ciutat que va patir durant tant de temps una hivernació cultural i que en la darrera dècada ha intentat, ja que són únicament aquestes iniciatives les que l'han fet despertar del seu son. Sembla mentida que la política imperant hagi girat l'esquena d'aquesta manera a tots aquells que havien apostat per ells degut al seu color de l'americana.
    Així es perd la confiança dels ciutadans en els governs. Però la cultura sobreviurà amb més gent o amb menys, però persistirem.

    Jordi

    ResponElimina
  4. En primer lugar, quiero agradecer el esfuerzo y el trabajo realizado por l'associació cultural Anima't al traernos cada viernes y cada domingo lo mejor de lo mejor en materia cinemátografica, muchas gracias por tantos momentos y tantas películas!!!

    Ahora bien, cómo es posible que una ciudad que prentende ser CAPITAL EUROPEA DE LA CULTURA se de el lujo de desatender este tipo de iniciativas. Es una vergüenza!!!!

    ResponElimina
  5. Jo també penso que és una pena, i que aquestes activitats culturals són les que fan que el fet de viure a una ciutat més gran valgui la pena. Ara què? Haurem d'anar a BCN per veure pel.lícules alternatives?
    La veritat és que és una pena que la cultura mai sigui una prioritat, i que es gastin els diners de tots en coses que sovint són molt questionables.

    ResponElimina
  6. Pensava que es tractava d'una tornada més llarga i ha estat temporal.
    Ja no tenim cap cinema a la gran ciutat, pitjor que qualsevol poble.
    Era un luxe i es veu que no ens el podem permetre ...
    una vergonya.

    ResponElimina
  7. Pensava que es tractava d'una tornada més llarga i ha estat temporal.
    Ja no tenim cap cinema a la gran ciutat, pitjor que qualsevol poble.
    Era un luxe i es veu que no ens el podem permetre ...
    una vergonya.

    ResponElimina
  8. hola, estaba justo buscando la programacion de Anima`t para este mes de diciembre y me entero de que lo qua habia oido de lejos - que habia problemas para el cine en la antigua audiencia - se habia realizado..bien, que podemos hacer? donde se podra ver cine que no sea el del cientro comercial?y no estoy de acuerdo:no nos puede quedar solo Barcelona, hablamos de una hora de coche!!!!todo esto se queda sin mas comentarios..Saludos, Elena

    ResponElimina
  9. hola, estaba justo buscando la programacion de Anima`t para este mes de diciembre y me entero de que lo qua habia oido de lejos - que habia problemas para el cine en la antigua audiencia - se habia realizado..bien, que podemos hacer? donde se podra ver cine que no sea el del cientro comercial?y no estoy de acuerdo:no nos puede quedar solo Barcelona, hablamos de una hora de coche!!!!todo esto se queda sin mas comentarios..Saludos, Elena

    ResponElimina
  10. propongo una manifestación...y hablo en serio.
    Rubén

    ResponElimina
  11. és molt trist tot plegat, encara em sembla que no és possible... jo també opino que hem de fer alguna cosa, actuar, fer algo!! no pot ser que la programació i iniciatives culturals de Tgna depenguin només del criteri dels funcionaris del partit polític de turno i, a sobre, que els nostres diners no s'INVERTEIXIN en CULTURA. Per què no només necessitem la institucional, sinó també la dels creadors joves, els independents, els arriscats, els diferents, els estranys, TOTS... i perquè sí, perquè tenim dret!!!

    ResponElimina
  12. manifestación....sigue proponiéndola.

    rubén

    ResponElimina
  13. Buscant la programació pel 2010 m'he topat amb aquetsa desagradable noticia...per una cosa bona que hi havia!!!
    Llegint coentaris sobre on poder veure cinema "de cualitat" en VOS no cal anar a BCN, teniu el Cineclub del Centre de Lectura de Reus, aqui us deixo l'enllaç: http://centrelectura.org/cineclub/cineprogramaciohivernprimavera/index.html

    ResponElimina